Det kræver ikke meget mere end en skruemaskine, lidt savsmuld og nysgerrige hænder for at tænde en gnist – og måske plante frøet til en fremtid som håndværker.
Det mærkede 39 elever fra 7. klasse på Elsted Skole, da de besøgte byggepladsen i Egelundsparken i Beder. Her er Bytømreren i gang med at renovere boliger for boligorganisationen ALBOA – og for en dag blev pladsen forvandlet til et læringsrum under åben himmel.
Eleverne fik ikke blot lov at kigge med – de blev en del af arbejdet. Med værktøj i hånden og samarbejde i centrum samlede de bord-bænkesæt og fik en konkret fornemmelse af, hvad det vil sige at skabe noget med hænderne.
Et frirum fra bøger og tavler
For mange af eleverne var det første gang, de stod på en rigtig byggeplads. Her var ingen bøger og whiteboards – men materialer, værktøj og fællesskab. Ifølge udskolingslærer Lars Brauer er det netop den slags oplevelser, der kan åbne nye døre:
“Det er vigtigt, at eleverne får øje på de mange veje, der findes i erhvervslivet – især dem, der matcher deres interesser og evner. Sådan et besøg kan være med til at vise, at der er andre muligheder end gymnasiet,” siger han.
Nye perspektiver på fremtiden
Besøget satte tanker i gang hos flere elever. Tobias Eli Brunn fortæller:
“Det er fedt at være på en byggeplads. Min far er tømrer, og det kunne godt være den vej, jeg vil gå.”
Lukas Espersen fra 7.D deler begejstringen:
“Det er første gang, jeg er på en byggeplads. Jeg kan godt lide at arbejde med hænderne – det kunne godt være noget for mig. Måske sender jeg en ansøgning til Bytømreren en dag.”
Solvej Lindstrøm er mere i tvivl, men nysgerrigheden er vakt:
“Vi har arbejdet med træ i Håndværk & Design, men jeg har aldrig prøvet noget som det her før. Det får mig til at tænke over, hvad jeg egentlig vil.”
Ordblindhed er ingen stopklods
Under besøget blev der også talt om, hvilke krav der stilles – især i fag som dansk og matematik. Her kunne byggeleder Christian Wittendorf Pi Esbensen, selv ordblind, berolige de unge:
“Man behøver ikke være en stjerne i dansk eller matematik for at blive håndværker. Der findes hjælpemidler – og det vigtigste er vilje og interesse. Jeg har selv dysleksi og er blevet byggeleder alligevel.”