Bytømreren deltog for nylig i den årlige boligsociale konference arrangeret af BL – Danmarks Almene Boliger, hvor vi sammen med ALBOA præsenterede vores arbejde med bystrategi i en boligsocial kontekst i Vejlby Vest. Konferencen afholdes en gang om året, og som en del af den boligsociale konference var der arrangeret 10 udflugtsmål, hvor Vejby Vest var en af dem. Udflugten satte fokus på, hvilken rolle den boligsociale indsats kan spille i de store bystrategiske visioner for området.

I Vejlby Vest har der de seneste år været øget fokus på sammenkoblingen af fysiske og sociale indsatser i området, hvor konsortiet Bytømreren og Frede Andersen VVS gennemfører den 2,5-årige renovering, spiller en helt central rolle. Projektet fokuserer på, at mens områdets fysiske rammer forbedres under renoveringen i det beboet område, skabes der samtidig sociale aktiviteter og beskæftigelsesmuligheder for lokale beboere.

De lokale beboere involveres i renoveringen  

Et centralt element i indsatsen er at involvere beboerne i renoveringsarbejdet og fremme erhvervsuddannelser. Bytømreren og Frede Andersen er aktive medspillere i denne proces og bidrager væsentligt til indsatsen – da bystrategi handler om meget mere end blot byggeriet. De opretter fx praktik- og lærepladser samt skaber jobmuligheder for områdets ledige beboere. Nogle beboere er blevet ansat til forskellige opgaver, og andre unge har fået praktik- og lærepladser.

Heriblandt er tømrerlærlingen Martin Pedersen, tidligere beboer i Vejlby Vest. Martin har udtalt, at denne mulighed har været afgørende for hans fremtid og følelsen af at kunne give noget tilbage til sit lokalområde. I Bytømreren er vi meget glade for Martin. Vi oplever han har gennemgået en stor udvikling i det år han har været ansat som lærling. Han er ivrig for at lære, er engageret og dygtig.

Med forskellige sociale aktiviteter involveres beboerne ved at deltage aktivt i renoveringen og udviklingen af Vejlby Vest. Der bliver holdt aktiviteter og forskellige events som bl.a. maling af områdets klubhus, og “Byg-med-Bytømreren”, hvor beboere aktivt deltager i projekter, f.eks. med at bygge plantekasser eller renovere lokale fælleshuse og pizza-aftener i skurvognen. Ved pizza-aftener er børn og forældre inviteret for at få information om faglærte uddannelser og stille spørgsmål. Formålet er at fremme kendskabet til erhvervsuddannelser og gøre dem mere attraktive.

Værdifuldt tværfagligt boligsocialt samarbejde

Samarbejdet mellem konsortiet Bytømreren og Frede Andersen VVS samt de boligsociale medarbejdere fra ALBOA har haft en stor social effekt. Det er lykkedes at skabe en inkluderende indsats, der involverer beboerne i renoveringen og styrker fællesskabet i Vejlby Vest.

“Vi er meget glade for det gode og tværfaglige samarbejde, som vi har med Frede Andersen VVS og Bytømreren. De bidrager til sociale aktiviteter, opretter praktik- og lærepladser og skaber jobmuligheder for områdets ledige beboere. De gør en stor social indsats, som er til stor glæde og gavn for både boligforeningen, de lokale beboere, Aarhus Kommune og for projektets byggeledelse,” udtaler Line S. Gjesing, boligsocial medarbejder hos ALBOA i Vejlby Vest.

Jf. projektleder og del af byggeledelsen, Thomas Pedersen, på Vejlby Vest, gav oplægget anledning til en efterfølgende god dialog, vidensdeling og sparring på tværs af faggrupper. Det var en inspirerende dag i selskab med mange spændende mennesker, hvor der var fokus på, hvordan beboerinvolvering kan styrke fællesskabet samt forbedre de fysiske og sociale rammer i et lokalsamfund.